Blogopmaak

Dit ben ik!

okt 06, 2021

Het wordt tijd om het gezicht achter Mores te laten zien en mezelf voor te stellen.


Dit ben ik: Eline Buitink. Ik ben op mijn twintigste filosofie gaan studeren. Deels omdat ik filosofie een van de weinige leuke vakken van de middelbare school vond, deels omdat ik merkte dat ik best goed was in ‘filosoferen’. Ik was verschrikkelijk nieuwsgierig naar alles, en dat ben ik nog steeds. Vooral naar de menselijke kant van filosofie. Hele conceptuele filosofie zoals kentheorie, metafysica en logica vind ik leuk op laat geworden avonden, maar daar blijft het ook bij. Doe mij maar filosofische antropologie, politieke filosofie of nog beter: ethiek!
 
De keuze voor een specialisatie in ethiek lag voor de hand. Mij maak je blij met vurige discussies over ethische kwesties, het liefst met iemand die qua standpunten van mij afwijkt Laat maar komen. Op de een of andere manier werkt dit voor mij altijd goed tijdens een wandeling: het gezicht dezelfde kant op maar de standpunten lijnrecht tegenover elkaar.
 
Naast dat ik het leuk vind om in een gesprek tegenover iemand te staan, vind ik het ook enorm leuk om naast iemand te staan. Ik vind het altijd leuk om mensen te vertellen over de dingen die ik heb mogen leren. En ik vind het een uitdaging om de meest lastige theorie in begrijpelijk Nederlands uit te leggen, of vergelijkingen te zoeken met dagelijkse zaken. Kortom: ik word heel erg enthousiast van praten over ethiek!
 
Als je nu denkt: ‘ik wil die discussie wel eens aan gaan’ stuur me dan gerust een berichtje! 

door Eline 14 jul, 2021
Het is ondertussen alweer een jaar geleden dat er zich bij mij in de straat een bijzondere situatie ontvouwde, tijd dus om een terugblik te geven en te vertellen wat vanuit mijn ogen gebeurde. In een notendop gebeurde het volgende. Vorig jaar zomer zaten we midden in de antiracisme protesten, die de hele wereld over gingen, zo ook in Arnhem. Bij mij voor de deur struikelde twee dames over een racistisch beeld dat bij de ingang van de coffeeshop stond, al zo’n dertig jaar. Er werd een petitie gestart om het ding te laten verwijderen, maar de eigenaar van de coffeeshop vond het onzin. Er ontstond een strijd over het beeld, een zwarte man gekleed in koloniale kleding, die als een bediende zijn hand ophoudt. Aangezien Nederland op dat moment in de eerste lockdown zat, was ik thuis om alles van een veilige afstand te bekijken. Ik woon immers precies tegenover de coffeeshop, en zie de pop al zes jaar elke dag. Ik had eerlijk gezegd nooit stilgestaan bij het ding. Tot dat moment. De dag na de petitie zag ik dat het beeld voor het eerst niet meer naast de ingang stond, ze hadden het weggehaald. Ik kreeg hoogte van de strijd, en van het feit dat de eigenaar van de coffeeshop het beeld direct wilde terugzetten zodra de onrust voorbij was. Ik besloot naar de overkant te lopen en te vragen of ik niet iets kon betekenen, en bood aan het ding een ‘make-over’ te geven. Drie minuten later werd het ding bij me naar boven getild. Vanaf dat moment ging het heel snel. Ik had de volgende dag TV-Gelderland en het AD voor de deur staan, en de dag daarop de Volkskrant. Dit was niet helemaal de bedoeling. Aan het einde van de week heb ik het beeld teruggezet, bijna onherkenbaar met een abstracte weergave van het Spijkerkwartier in Arnhemse kleuren. Het opmerkelijke in deze hele situatie is dat ik in principe nooit partij heb gekozen. Ik kon me zeker vinden in de opvattingen van de dames die het beeld aanstootgevend vonden, maar ook in de coffeeshop eigenaar die na 30 jaar zijn beeld niet zomaar wil weghalen. Naar mijn idee is dit een weergave van wat ik kan doen als ethicus. Ik bied handvatten voor een oplossing, zonder direct zelf te laten zien wat ik ervan vind. En dat is precies wat ik zo leuk vind aan het vak!
Opstand,
door Eline Buitink 25 jan, 2021
We keken allemaal mee naar de demonstratie die zich afgelopen zondag ontvouwde tot pure muiterij in Amsterdam en Eindhoven, gevolgd door de oproep om nog meer rellen te veroorzaken in allerlei gemeenten in Nederland. Het is niet moeilijk om toe te geven dat wat hier gebeurt op z’n minst onethisch is. Waarom zijn er dan toch zo veel mensen die zich voelen aangesproken tot het op een agressieve manier protesteren tegen het Coronabeleid van de overheid?
Share by: